Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για τη μείωση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους

Θέματα για τη μη εφαρμογή της μείωσης των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, περιλαμβάνει  το Σχέδιο Νόμου «σκούπα» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού  Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προς ψήφιση στη Βουλή.
Το Σχέδιο Νόμου επειδή έχει την ένδειξη του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα και Τρίτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου
Ειδικότερα η διάταξη ορίζει ότι  ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΕΘ, ότι δεν εφαρμόζεται για τους εκπαιδευτικούς η  παράγραφος 5 του άρθρου 37 του ν.3986/2011.
Στη συγκεκριμένη   παράγραφο  5 του άρθρου 37 ν. 3986/2011, ορίζεται ότι το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη.
Όπως επισημαίνεται από την  αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας η εν λόγω διάταξη δεν δύναται να τύχει εφαρμογής για το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθόσον το ωράριο των εκπαιδευτικών διαφέρει ουσιωδώς από το ωράριο των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.
Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι το ωράριο διακρίνεται σε διδακτικό και εργασιακό και προσδιορίζεται από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, τον κλάδο και τα έτη υπηρεσίας του.
Πέραν όμως της μη δυνατότητας εφαρμογής της διάταξης λόγω της ιδιαιτερότητας του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αρμόδια υπηρεσία τονίζει του υπ. Παιδείας, ότι σε περίπτωση μείωσης ωραρίου εκπαιδευτικών προκύπτει αναγκαία λειτουργικό εκπαιδευτικό κενό, το οποίο υποχρεωτικά πληρούται από αποσπασμένο εκπαιδευτικό και αν αυτό δεν είναι δυνατόν από αναπληρωτή εκπαιδευτικό.
Το γεγονός αυτό , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύει ότι η εφαρμογή της διάταξης της παρ.5 του άρθρου 37 στους εκπαιδευτικούς δύναται να προκαλέσει, λόγω της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων τους και της αναγκαιότητας εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, επιπλέον δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τους ανωτέρω λόγους το υπουργείο Παιδείας κρίνει  σκόπιμη την ψήφιση  από τη Βουλή της συγκεκριμένης  ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου